سبد خرید
وسواس احتکار

وسواس احتکار در 2 شکل

امتیاز post

وسواس احتکار نوعی از بیماری روانی می باشد که در آن فرد برای اینکه برخی وسایل را که اصلا هم نیازی ندارد دور بیندازد در برابرش مقاومت نشان می دهد، شاید وسایل این دسته از افراد از نظر برخی افراد دیگر به طور کل بدرد نخور به نظر آیند ولی این دسته از افراد اصلا آنها را دور نخواهند ریخت. اگر شما ناگهان پس از چند روز با فردی که دارای وسواس احتکار است مواجه شوید او را با انبوهی از وسایلی می بینید که دورش را فراگرفته است و اصلا دل از آنها نمی کند.

فرد دارای وسواس احتکار آن قدر این عادتش را ادامه می دهد تا خانه اش پر از وسایل دورریختنی خواهد شد. بعضی مواقع فرد وسایل را بی نظم می چیند ولی همان طور که وسایلش را چیده، دوست دارد وسایلش را نگه دارد ولی این کار نوعی اختلال روانی است و این گونه افراد دار اضطراب های شدیدی نیز هستند ودر بعضی مواقع به سلامتی خودشان نیز ضرر می زنند.

وسواس احتکار
وسواس احتکار

علل اینکه فرد دچار وسواس احتکار است چه می باشند

معمولا فردی که احتکار می کند دلیلی برایش کارش به طور مشخص وجود ندارد ولی این مورد می تواند نشان از یک بیماری روانی ای باشد که سلامت روانی و روحی او را لکه دار کرده است. مثلا شاید فرد دچار زوال عقل است و قادر نیست وسایلش را طبقه بندی کند و آنهایی را که نمی خواهد دور بریزد.

به طور کلی افرادی که دچار وسواس احتکار هستند دارای افسردگی بسیار شدیدی نیز می باشند یعنی اگر آن کاری را که می خواهند به موقع انجام ندهند و یا وسایل مورد نیازشان را نگه ندارند، ترس شدیدی سراسر وجودشان را فرا می گیرد. همچنین این افراد دارای اختلال وسواس اجباری نیز هستند و یعنی در انجام بسیاری از کارها زیاده روی می کند و یک کار را چندین بار انجام می دهند تا حس ترسی که درونشان است از بین برود.

تمایل فرد برای دور نریختن وسایلش چیست

ممکن است که هر فردی اشیایی را برای خودش جمع آوری کند که مثلا از این وسایل به عنوان دکور در خانه اش استفاده کند و این مشکلی ندارد، ولی فردی که دچار اختلال وسواس احتکار است به طور کلی وسایلی را جمع آوری می کند که ارزش خاصی برای هیچ فردی در دنیا ندارد ولی ممکن است فرد بیمار دلایلی برای خودش در جمع آوری وسایل داشته باشد که در زیر ما برخی از این دلایل را بیان می کنیم:

دلایل وسواس احتکار
دلایل وسواس احتکار

فرد بیمار در این حالت می گوید که وسایلی که او جمع آوری می کند، او را به یاد فرد و یا خاطره ای می اندازد که مربوط به گذشته فرد بیمار می باشد. در بعضی مواقع فرد بیمار برای اینکه کارش را توجیه کند می گوید که شاید این وسایل برایش مفید باشند. حتی برای اینکه باز کارش را توجیه کند می گوید که دوست ندارد اسراف کند و به همین دلیل وسایلش را نگه می دارد.

حتی بعضی مواقع فرد می گوید که بودن این وسایل در کنارش می تواند به او احساس امنیت بدهد به طوری که هیچ حس اضطرابی و ترسی هنگامی که این وسایل کنارش باشند نخواهد داشت.

شخصیت افراد دارای وسواس احتکار چگونه است

افرادی که دچار وسواس احتکار هستند معمولا در تصمیم گیری در کارهایشان برایشان مشکل بوجود می آید. یعنی مثلا اگر فرد دچار وسواس احتکار بخواهد برای انجام کاری تصمیم بگیرد درنهایت به هیچ نتیجه ای نخواهد رسید و دچار ترس و اضطراب خواهد شد. همان طور که در قسمت بالا مطرح کردیم، افراد دچار وسواس احتکار نظم در کارهایشان ندارند و نمی توانند وسایلی را که دورشان هست را به خوبی طبقه بندی کنند و سازماندهی درستی را انجام دهند.

شخصیت وسواس احتکار
شخصیت وسواس احتکار

این دسته از افراد همچنین روابط بسیار ضعیفی با خانواده و دوستانشان دارند و اصلا سعی نمی کنند با دیگران ارتباطی برقرار سازند، چون بسیار از انجام این کار واهمه دارند. این دسته از افراد بسیار به وسایلی که انبار می کنند وابسته هستند واگر فردی بخواهد از این افراد وسیله ای قرض کند به شدت با قرض دادن وسایلشان به هر فردی مخالفت می کنند.

اختلالات دو قطبی نیز بسیار در افراد مبتلا به وسواس احتکار دیده می شود، و این امر به دلیل احساس افسردگی و استرس و اضطرابی است که در وجود این افراد نهادینه شده است.

سن شروع وسواس احتکار از چه زمانی می باشد

افرادی که به وسواس احتکار مبتلا می شوند ممکن است از اوایل نوجوانی به این امر متبلا شوند و خانواده ها بسیار باید از این منظر مراقبت فرزندان نوجوانشان باشند، چون هر چه فرد سنش بالاتر برود اختلالات بیماری اش بیشتر می گردد و زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد.

 افراد دارای وسواس احتکار بیشتر چه چیزهایی را احتکار می کنند

باید در ابتدا بدانید که افراد مبتلا به وسواس احتکار فقط مواردی مثل کتاب و یا لباس را احتکار نمی کنند مثلا فردی که اطلاعات زیادی در کامپیوترش دارد و اصلا دوست ندارد اطلاعات اضافی اش را پاک کند نیز به وسواس احتکار مبتلا می باشد، چون همان طور که گفته شد از اینکه فرد از دست وسایلش خلاص شود دچار استرس و اضطراب می گردد.

از وسایلی که فرد بیمار در این حالت احتکار می کند می توان به برخی وسایل مثل دفتر و یا روزنامه و کتاب و البسه مختلف و لوازم خانگی اشاره کرد. این دسته از افراد چون بیماریشان می تواند به زندگی شان لطمه وارد کند باید به یک درمانگر مراجعه کنند تا بیش از این آسیبی به زندگیشان وارد نشود.

پیامد های اختلال وسواس احتکار چیست

همان طور که در قسمت بررسی شخصیت فرد مبتلا به وسواس احتکار مطرح کردیم، گفتیم که این افراد رابطه خوبی با خانواده و دوستانشان ندارند و به همین دلیل همیشه تنها هستند. چون این افراد همیشه تنها هستند از تنهاییشان نیز لذت می برند و شاید هم هیچ وقت ازدواج نکنند و مجرد بمانند.

پیامدهای وسواس احتکار
پیامدهای وسواس احتکار

این دسته از افراد چون نظم و نظام خاصی ندارند اصلا هم از نظر نظافت به محلی زندگیشان توجهی نمیکنند و این امر باعث بروز برخی بیماری ها در فرد می شود. افراد مبتلا به وسواس احتکار به دلیل اینکه همیشه دوست دارند و سایل زیادی را جمع آوری کنند دچار پیش فعالی نیز ممکن هست باشند که این امر ریشه در دوران کودکی فرد را دارا می باشد.

درمان فرد مبتلا به وسواس احتکار چگونه است

داده ها و اطلاعات مناسبی در خصوص وسواس احتکار در دسترس نیست ولی چون وسواس احتکار یک اختلال به حساب می آید فرد می تواند به مراجعه به روانشناس بالینی و درمانگر مشکل خودش را تا حدودی حل کند. وسواس احتکار در طول عمر فرد ادامه خواهد داشت ولی با مراجعه به یک درمانگر می توان از شدت بیشتر آن جلوگیری نمود.

درمان وسواس احتکار در فرد باعث میشود که استرسش کاهش یابد و بتواند تمایزاتی را بین وسایلی را که می خواهد و وسایلی را که نمیخواهد ایجاد کند. درمانگر نیز با مشاهده فرد بیمار سعی میکند که با تجویز داروهای کاهنده استرس نشانه های وسواس احتکار در فرد را کاهش دهد.

عوامل محیطی و ژنتیکی چه تاثیری بر وسواس احتکار دارند

همان طور که در قسمت های قبل در این مقاله مطرح کردیم گفتیم که ممکن است یک یا چند وسیله ای فرد را به یاد یک دوست یا عزیزی بیندازد و ممکن است حتی فرد یاد دورانی بیفتد که در آن دوران احساسات تنش زایی را به همراه هیجان تجربه کرده است در نتیجه به طور کلی فرد دچار اختلال روانی احتکار می شود.

عوامل موثر بر وسواس احتکار
عوامل موثر بر وسواس احتکار

ممکن است که یکی از اعضای خانواده فرد نیز دچار وسواس احتکار باشد که به صورت ژنتیکی از گذشتگانش این ژن را به ارث برده است در نتیجه فرد مبتلا که ممکن است نوجوان نیز باشد این ژن را در هنگام تولدش دریافت کرده که در سنین نوجوانی به بعد این ژن فعال خواهد شد که می تواند زندگی فرد را مختل کند.

نتیجه گیری

در این مقاله ما وسواس احتکار را که یکی از انواع اختلال های روانی می باشد را بررسی نمودیم. همان طور که در این مقاله مطرح کردیم فرد مبتلا به وسواس احتکار دوست دارد هرچیزی را نگه دارد و انباشته کند به طوریکه به آن ها وابسته می شود و اگر فردی هم سعی کند او را از وسایلش جدا کند استرس و اضطراب سراسر او را فرا می گیرد و ممکن است آسیب هایی را به سلامت جسم و روانش وارد کند.

همچنین ما مطرح کردیم که انباشته کردن فرد احتکار با فردی که وسایل را جهت دکوراسیون و کلکسیون جمع آوری میکند فرق دارد و فرقشان در سازماندهی و سایل است. در قسمت های قبل مطرح شد که فرد مبتلا به وسواس احتکار نظم خاصی در کارهایش ندارد بنابراین همیشه وسایلش به هم ریخته است و همه وسایلی راکه دارد دوست دارد در همان حالتی که هستند قرار بگیرد.

در پایان می خواهیم به شما بگوییم که اگر شما دچار وسواس احتکار هستید، می توانید با مراجعه به روانپزشک و درمانگر مشکلاتتان را با آنها مطرح سازید. چون با آن ها با تجویز دارو و شیوه نامه هایی سعی میکنند که نشانه های وسواس احتکار را در شما کم تر کنند به طوریکه دیگر استرس و اضطرابی نداشته باشید و به راحتی خودتان را کنترل کنید. همچنین علاوه بر مراجعه به این دو سعی کنید که خودتان تغییراتی را از نظر ذهنی و رفتاری در خودتان ایجاد کنید تا بتوانید هر چه سریعتر بر این اختلال غلبه کنید.

در این مطلب به طور کامل به معرفی اختلال احتکار، علایم، درمان و خطرات و همچنین راه های تشخیص اختلال پرداختیم. امیدواریم که اطلاعات مفیدی را به شما کاربران گرامی ارایه کرده باشیم. لطفا نظرات، پیشنهادات و انتقاداتتون رو در بخش دیدگاه های سایت، با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

در وبسایت مهدی خلیلی بهترین مطالب آموزشی روانشناسی قرار داده خواهد شد. امیدواریم از این مطالب آموزشی روانشناسی استفاده لازم را ببرید.

مقاله اختلال وسواس هم بسیار خواندنی است. پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه نمایید.

پیج اینستاگرام مهدی خلیلی

14 comments

  1. علیرضا کریمی

    ممنونم بابت مطالب خوب و آموزنده عالی هستن

  2. 👌🏻👌🏻بسیار مفید و عالی

  3. میلاد اسمعیلی

    سلام؛

    این اختلال، برایم یادآور ماجرای فیل سفید بود. هدیه‌ی گران‌بهای روزگار گذشته که به حاکمان کشورها هدیه می‌دادند، اما کاربردی نداشت. حاکمان نیز بی‌منطق، منابع محدود سرزمین‌شان را صرف نگهداری از این حیوان پرهزینه می‌کردند‌ و این کار را پاسداری از ارزش‌ها می‌شماردند.

    ظاهرا وسواس احتکار سابقه‌‌ای دیرینه دارد و در اکثرمان هست. با خواندن این نوشته، به نظرم رسید که بسیاری از مسائلی که من را از اولویت‌های اصلی بازداشته‌اند، آرمان‌ها و قوانینی هستند که اهمیت چندانی ندارند، اما خودم را برای حراست از آن‌ها به آب و آتش زده‌ام؛ درست مانند وسایل به درد نخوری که از دور ریختن آن‌ها خودداری می‌کنم.

    امیدوارم در کنار گذاشتن وسواس احتکار موفق باشم، اما واقعیت این است که سال‌های زیادی برای این دورریختنی‌ها دل سوزانده‌ام و بخشی از هویت‌ امروزم با آن‌ها شکل گرفته است. درود بر علم که کنار گذاشتن تکه‌های آزاردهنده‌ی وجود را تسهیل می‌کند‌.

  4. عالی و آموزنده بود👌🏻

  5. حبیبه جعفری

    مثل همیشه عالی ومفید بود چقدر آدمهای دور برم هستن که واقعا این مورددارن البته کمی هم خودم

  6. ممنون از مطالبتون. جالب و مفيد بود

  7. بسیار مفید بود 👌🏼

  8. من نمی‌دونستم این یک نوع اختلاله، افراد اینطوری را زبیاد دیدم ، یک خانمی می‌شناختم که اتفاقا وضعیت مالی خوبی نداشت ولی وقتی که فوت کرده بود ، ورثه‌اش داشتند وسایلش را بررسی می‌کردند یک عالمه ظرف و ظروف و لباس و حتی مواد غذایی اضافه که تاریخ گذشته یا خراب شده بود از زیر زمینش بیرون ریختند.

  9. درجات مختلفی باید داشته باشه، بعضی نوه ها بزرگ میشن به نوجوانی و جوانی می‌رسند ولی به والدین اجازه نمی‌دهند وسایل کودکی‌شون را دور بریزند و برای دور ریختن یا اهدای هر تکه از لباس ها و وسایل اضافی سر و صدا بپا می‌کنند.

    1. من این مشکل رو دارم
      خیلی سخته
      این افراد رو قضاوت نکنید لطفا

      1. دقیقا درست می فرمایید سخته درک مشکل این افراد

  10. اون نکنه ذخیره ی عکس ها و پست های زیادی روی گوشی هم یک نوع وسواس باشه

    1. سلام دوسا عزیز بله میتونه نوعی احتکار به حساب بیاید.

  11. من ی دوستی دارم آقا ۳۳ ساله
    اتاقش پر از لباسهای شیک و از برند و مارک های عالی بدون یکبار استفاده
    بیش از ۳۰ جفت کفش از بهترین برند و مارک ها بدون یکبار استفاده
    نمیتونم بگم چه تعداد تیشرت و بارونی و کاپشن و پالتو و … دست نخورده داره
    ی تعداد لباس از سالها پیش که مونده رو مدام تکرار میکنه و میپوشه.
    مشکلش فقط لباس نیست انواع خمیردندان ها مسواک ها
    ی کمد پر از خوراکیهای جورواجور که دلش نمیاد استفاده کنه اینقدر که مونده میشه و میریزه بیرون به ناچار ی مواقعی اینقدر براش سخت هست که همون مونده های سالها پیش رو میخوره‌. مثلا امسال ۲ ست لباس زمستونی خرید اما حتی یکبار حاضر نشد از کاور بیرون بیاره.
    واقعا خیلی کنجکاوم بدونم اسم این بیماری چیه و اصلا درمانی داره یا نه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo