سبد خرید
اختلال افسردگی

اختلال افسردگی در 9 شکل

امتیاز post

اختلال افسردگی یک بیماری شایع روان که با سطوح بالایی از مشکلات و مرگ و میر همراه است. علیرغم تحقیقات فشرده در چند دهه گذشته، مبنای عصبی زیستی و پاتوفیزیولوژی اختلالات افسردگی ناشناخته باقی مانده است.

عوامل ژنتیکی نقش مهمی در ایجاد افسردگی دارد، یافته ‌های اخیر از مطالعات مرتبط با ژنوم ها مورد بررسی قرار گرفته است و علی ‌رغم تمام تلاش ‌ها، تا کنون هیچ گونه تنوع ژنتیکی شناسایی نشده است که خطر ابتلا به افسردگی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

انتظار میرود که انواع ژن ها تنها اثرات اندکی بر خطر کلی بیماری داشته باشند و عوامل ژنتیکی متعدد در ارتباط با عوامل محیطی احتمالا برای ایجاد اختلال افسردگی ضروری هستند.

تعریف افسردگی از دیدگاه روانشناسان

تعریف اختلال افسردگی
تعریف اختلال افسردگی

اختلال افسردگی وضعیتی است که بدن، خلق و خو و افکار را درگیر میکند. افسردگی اختلالی با خلق و خوی گذرا است. طبق تعریف، علایم باید حداقل برای دو هفته وجود داشته باشد.

همچنین این بیماری نشانه ضعف شخصی یا وضعیتی نیست که بتوان آن را خواست یا آرزو کرد. افسردگی معمولا دوره ای است و حملات آن هفته ها یا ماه ها طول میکشد.

اگرچه علایم به مرور زمان به طور خود به خود از بین میروند، اما برخی از انواع درمان برای کاهش احتمال وقوع دوره های مکرر مهم است. درمان مناسب میتواند به اکثر افرادی که از اختلال افسردگی رنج میبرند کمک کند.

انواع افسردگی

انواع اختلال افسردگی
انواع اختلال افسردگی

افسردگی شدید

ممکن است بشنوید که روانشناس شما این اختلال را اختلال افسردگی اساسی بنامد. اگر غالب اوقات در بیشتر روزهای هفته احساس افسردگی می کنید، ممکن است به این نوع افسردگی مبتلا شده باشید.

پریشانی و اضطراب: اگر بیشتر روزها احساس تنش و بی قراری می کنید، در تمرکز مشکل دارید چون نگران هستید که اتفاق بدی رخ دهد و احساس می کنید ممکن است کنترل خود را از دست بدهید احتمالا به این بیماری دچار شده اید.

مالیخولیا: اگر به شدت احساس غمگینی می کنید و علاقه خود را به فعالیت هایی که قبلا از آن لذت می بردید از دست داده اید، حتی زمانی که اتفاقات خوب رخ می دهد، احساس بدی دارید و بیشتر اوقات به خصوص صبح ها احساس ضعف می کنید، کاهش وزن دارید و به خودکشی فکر می کنید ممکن است به بیماری مالیخولیا دچار شده باشید.

آشفتگی: آشفتگی شامل علایمی مانند احساس ناراحتی در بیشتر اوقات می باشد. همچنین شامل موارد دیگری مانند: زیاد حرف زدن، بدون دلیل حرکت کردن، بی قراری بدن و قدم زدن در اطراف، تکانشی عمل کردن می باشد.

اختلال افسردگی مداوم

افسردگی که 2 سال یا بیشتر طول می کشد، اختلال افسردگی مداوم نام دارد. این اصطلاح برای توصیف دو وضعیتی که قبلا به عنوان دیس تایمی (اختلال افسردگی پایدار) و اختلال افسردگی اساسی مزمن شناخته می شد استفاده می شود و ممکن است علایمی مانند موارد زیر را داشته باشد.

تغییر در اشتها (نخوردن به اندازه کافی یا پرخوری)، خوابیدن زیاد یا کم، کمبود انرژی، خستگی، عزت نفس پایین، مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری، احساس ناامیدی

اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی

فرد مبتلا به اختلال دوقطبی، که اختلال افسردگی شیدایی نیز نامیده میشود، دارای دوره های خلقی است که از انرژی شدید با خلق و خوی بالا تا دوره های افسردگی پایین، متغیر است. وقتی در فاز پایین هستید، علایم اختلال افسردگی شدید را خواهید داشت. دارو درمانی می تواند به کنترل نوسانات خلقی شما کمک کند و ممکن است یک تثبیت کننده خلق و خو مانند لیتیوم پیشنهاد شود.

اختلال خلق فصلی (SAD)

اختلال خلق فصلی، دوره ای از افسردگی شدید است که اغلب در ماه های زمستان اتفاق می افتد، زمانی که روزها کوتاه می شوند و کمتر نور خورشید را دریافت می کنید، و معمولا در بهار و تابستان از بین می رود.

علایم SAD می تواند شامل موارد زیر باشد

خلق و خوی پایین مداوم
از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت های عادی روزمره
تحریک پذیری
احساس ناامیدی، گناه و بی ارزشی
احساس بی حالی و خواب آلودگی در طول روز
خواب بیش از حد و صبح ها به سختی از خواب بیدار شوید
علاقه کربوهیدرات و افزایش وزن
برای برخی افراد، این علایم می تواند شدید باشد و تأثیر قابل توجهی بر فعالیت های روزانه آنها داشته باشد.

اختلال افسردگی روانی

افراد مبتلا به افسردگی روانپریشانه یا سایکوتیک دارای علایم افسردگی شدید همراه با علایم روان پریشی هستند، مانند: توهم، هذیان (باورهای نادرست) و پارانویا (به اشتباه تصور می کنید که دیگران می خواهند به شما آسیب برسانند).

اختلال افسردگی پس از زایمان

زنانی که در هفته ‌ها و ماه ‌های پس از زایمان دچار افسردگی شدید می‌شوند ممکن است افسردگی پس از زایمان داشته باشند. علاوه بر زنان تقریبا از هر 10 مرد، 1 نفر در دوران زایمان دچار افسردگی می شود.

داروهای ضد افسردگی می توانند به طور مشابه به درمان اختلال افسردگی که به زایمان ارتباطی ندارد کمک کند.

اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD)

اختلال افسردگی ملال پیش از قاعدگی
اختلال ملال پیش از قاعدگی

زنان مبتلا به این اختلال در ابتدای دوره قاعدگی خود افسردگی و سایر علایم را دارند. علاوه بر احساس افسردگی، ممکن است نوسانات رفتاری، تحریک پذیر بودن، اضطراب، کاهش تمرکز، خستگی، تغییر در اشتها یا عادات خواب، احساس غرق شدن نیز جزء علایم افسردگی در زنان باشد.

اختلال افسردگی موقعیتی

اختلال فسردگی موقعیتی یک نوع افسردگی کوتاه مدت و مرتبط با استرس است. می تواند پس از تجربه یک رویداد آسیب زا یا مجموعه ای از رویدادها ایجاد شود. اختلال افسردگی موقعیتی نوعی اختلال سازگاری است. اختلال فسردگی موقعیتی می تواند سازگاری با زندگی روزمره خود را پس از یک رویداد آسیب زا برای شما سخت کند. همچنین به عنوان اختلال افسردگی واکنشی شناخته می شود.

رویدادهایی که می توانند باعث اختلال افسردگی موقعیتی شوند عبارتند از

  • مشکلات در محل کار یا مدرسه
  • بیماری
  • مرگ یکی از عزیزان
  • جابجایی محل سکونت
  • مشکلات رابطه

روان­شناس شما ممکن است این را سندرم پاسخ به استرس بنامد. روان درمانی اغلب می تواند به شما کمک کند دوره ای از افسردگی را که مربوط به یک موقعیت استرس زا است پشت سر بگذارید.

اختلال افسردگی غیر معمول

این نوع افسردگی، با غم و اندوه مداوم افسردگی معمولی کمی متفاوت است. این افراد معمولا افسردگی را به شکل مشکلات بدنی یا دردهای بدنی تجربه می کنند. اگر افسردگی غیر معمول دارید، یک رویداد مثبت می تواند به طور موقت خلق و خوی شما را بهبود بخشد.

سایر علایم افسردگی غیر معمول عبارتند از افزایش اشتها، خوابیدن بیش از حد معمول، احساس سنگینی در بازوها و پاها و حساسیت ییش از حد به انتقاد نیز خود می تواند نشانه ای از این اختلال باشد.

اختلال افسردگی شدید

اختلال افسردگی شدید با خلق و خوی غمگین مداوم، همراه با تعدادی علایم دیگر ظاهر می شود که در توانایی کار، مطالعه، خواب، خوردن و لذت بردن از فعالیت های زمانی، تداخل ایجاد می کند.

برخی از افراد تنها یک بار در طول زندگی خود به اختلال افسردگی شدید مبتلا می شوند، در حالی که برخی دیگر چندین بار در طول زندگی، آن را تجربه می کنند.

اختلال افسردگی شدید گاهی اوقات می تواند از نسلی به نسل دیگر در خانواده ها رخ دهد، اما گاهی ممکن است افرادی را تحت تأثیر قرار دهد که سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.

اختلال افسردگی شدید همچنین بر عملکرد بسیاری از سیستم های بدن تاثیر می گذارد. برای مثال، محققان ثابت کرده‌اند که عملکرد سیستم ایمنی اغلب در حالت افسردگی به خطر می‌افتد، و اختلال در عملکرد ایمنی ممکن است تا حدودی زمینه ‌ساز ارتباط افسردگی با سایر اختلالات مانند بیماری قلبی باشد.

 علت اختلال افسردگی

به طور کلی مشخص نیست چه چیزی باعث اختلال افسردگی می شود. مانند بسیاری از اختلالات روانی، عوامل مختلفی ممکن است دخیل باشد از جمله به موارد زیر می توان اشاره کرد.

  • تفاوت های بیولوژیکی

به نظر می رسد افراد مبتلا به افسردگی تغییرات فیزیکی را در مغز خود احساس می کنند. اهمیت این تغییرات هنوز نامشخص است، اما ممکن است در نهایت به شناسایی دقیق علت افسردگی کمک کند.

  • مغز

انتقال دهنده های عصبی نوعی مواد شیمیایی در داخل مغز هستند که احتمالا در اختلال افسردگی نقش دارند. مطالعات اخیر نشان داده است که هر گونه تغییر در عملکرد انتقال دهنده های عصبی بیماران و چگونگی تعامل این انتقال دهنده ها با رشته های عصبی، در حفظ ثبات خلق و خوی مرتبط بوده و ممکن است نقش مهمی در اختلال افسردگی و درمان آن داشته باشد.

  • هورمون ها

تغییرات در تعادل هورمون های بدن ممکن است در ایجاد یا تحریک اختلال افسردگی نقش داشته باشد. تغییرات هورمونی می تواند با بارداری در طول هفته ها یا ماه ها پس از زایمان و مشکلات تیروئید، یائسگی یا تعدادی از شرایط دیگر ایجاد شود.

  • صفات ارثی

افسردگی در افرادی که خویشاوندان خونی آنها نیز این عارضه را دارند، بیشتر دیده می شود. محققان در تلاش اند تا ژن هایی را که در بیماری اختلال افسردگی نقش دارند را کشف کنند.

در وبسایت مهدی خلیلی بهترین مطالب آموزشی روانشناسی قرار داده خواهد شد. امیدواریم از این مطالب آموزشی روانشناسی استفاده لازم را ببرید.

مقاله درمان افسردگی با سه روش رایج هم بسیار خواندنی است. پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه نمایید.

پیج اینستاگرام مهدی خلیلی

28 comments

  1. Great content! Keep up the good work!

  2. درود و خسته نباشین.عالی بود،ممنون میشوم درباره pmdd بیشتر توضیح بدین.که چگونه میشه کنترلش کرد

    1. سلام دوست گرامی بله حتما در یک مقاله جدا به موضوع افسردگی در زنان خواهیم پرداخت

  3. مطالب بسیار مفید بودند 👌🏼

  4. بسیار عالی و پر محتوا.

  5. بسیار عالی و پر محتوا.

  6. سلام
    بسیار عالی و مفید 🌹

  7. بسيار عالي مثل هميشه 🌸

  8. مطلب خوبی است و در مورد این بیماری فراگیر توضیحات مفیدی داده شده ممنون.
    فقط متوجه نشدم که آیا عوامل محیطی باعث این بیماریست، یا تغیرات بیولوژیکی مغز یا ژن ها.
    و آیا در دنیا مطالعات توانسته کمکی به این موضوع بکند که انرا شناسایی کند؟

    1. بله همانطور که گفته شد تمام عوامل دخالت دارند ولی اینکه دقیقا افسردگی یک فردا دقیقا نمیشه مشخص کرد چند درصد ژن بوده و چقدر محیط یا …. بیشتر یک مجموعه عوامل در نظر میگیرند.

  9. در مورد آشفتگی که از انواع افسردگی است من یک نفر را میشناسم که بسیار فعال است و خیلی حرف می زند و در همه چیز دخالت می کند ، آیا این جزو علائم افسردگی است؟

    1. خیلی ممنون از توجه شما، این علایم بیشتر در اختلال افسردگی -شیدایی میتواند باشد و نه افسردگی

  10. سیمین کرمی

    سلام و تشکر، چندتا سوال دارم
    ۱-آیا درصدی مشخص شده که افسردکی چند در صد میتونه ارثی باشه؟
    ۲- برای دوقطبی آیا اماری وجود داره چند درصد ارثی هست؟
    ۳- از چه سنی افسردگی و دوقطبی بروز پیدا میکنه وقابل تشخیصه؟
    ۴ در کودکان دوقطبی و افسردگی چه شکلیه؟

    1. سلام دوست گرامی،
      ۱- چیزی مشخص شده بالای ۵۰ درصد افسردگی با ژنتیک قابل تبیین است
      ۲- اختلال دو قطبی بالای ۶۰ درصد نقش ژنها در بروز آن مشخص شده است
      ۳- بروز از نوجوانی به بعد بیشتر بروز می کند
      ۴- افسردگی کودکان در مقاله مربوط به افسردگی کودکان قابل مطالعه اسن.

  11. سلام، هر دوره ی دوقطبی چه زمانی وچقدر طول میکشه، آیا در طول عمر پیشرفت میکنه یا ثابت میمونه؟

  12. در مورد تأثیر دارو بر این بیماری ، بیشتر توضیح دهید، نگرانی های مردم از مصرف دارو بجاست ؟ اگر درمان نشوند چه اتفاقی می افتد.

  13. مطالب سایت بسیار عالی و کاربردیِ ، و خیلی خوبه که اصلا تکراری نیست

  14. سلام درود بر دکتر عزیز..
    مثل همیشه عالی
    دکتر جان بی نظیری 💕💞

  15. خيلي جامع و جالب بود👌

  16. مثل همیشه عالی 👌🏻

  17. بسیار آموزنده.ممنون از شما

  18. درود بر شما دکتر خلیلیِ عزیز.
    مطلبتون بسیار مفید بود با مطالعه ی این مقاله مخاطب آگاهی و شناخت نسبی از انواع مختلف افسردگی کسب می‌کنه…مثل همیشه عالی.
    پیروز باشید

  19. الهام فارسی

    اگر ریشه افسردگی ژنتیکی داشته باشیم و بخواهیم در دوره بارداری و پس از زایمان به افسردگی دچار نشویم بایستی چه کار کنیم؟

    1. اختلال افسردگی بخشی از دلایل آن ژنتیکی است و بقیه مسایل را اگر شما مدیریت کنید باعث پیشگیری می شود. آموزش صحیح به ما کمک زیادی می کند. یک مادر افسرده به فرزندش افسردگی هدیه می دهد و یک مادر شاد احتمالا شادی را. پس درمان مادر و سلامت محیط کودک در اولویت است.

  20. خیلی مفید بود سپاس

  21. بسیار عالی از توضیحات خوبتون

  22. بسیار آموزنده بود.بیماردوقطبی علاوه بر مصرف لیتیوم چکار دیگه ای برای بهبود میتونه بکنه؟

    1. حتما مقاله ای کامل در مورد دوقطبی ها مینویسیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo